Gepubliceerd: 13 mei 2023

STREET ART FESTIVAL GROOT SUCCES

Zaterdag 13 mei vond het eerste street art festival plaats in Enschede. Ruim 150 Enschedeërs en bezoekers deden mee aan workshops en street art wandelingen. Er was een JAM (creatieve sessie) te bewonderen van 8 lokale en regionale street art kunstenaars én er zijn twee gigantische kunstwerken (ook wel murals genoemd) toegevoegd op panden in de binnenstad. Honderden bezoekers hebben even stil gestaan bij alle creatieve activiteiten. Enschede is een creatieve stad en dat moeten we laten zien. Daarom zijn we gekomen tot een creatief Street Art Festival. Na deze succesvolle editie hopen we dat het festival in samenwerking met partners in de stad verder uitgebouwd kan worden.

MEGA KUNSTwerken in binnenstad

Bijna iedereen kent het pand van DönerMax aan de Hofstraat (naast het stadhuis). Daar is door het uit Zuid-Afrika afkomstige kunstenaarsduo Studio ZEPA een prachtige mural aangebracht. In dit kunstwerk zie je diverse elementen van Enschede terug op een creatieve manier. Je ziet textiel, de toren van de Grote Kerk, de toren van het Stadhuis, een deel van het Jannink fabriekscomplex en de Vlasbloem, het gewas dat vroeger aan de basis stond van de Twentse textielindustrie. De verwijzing naar het DNA van Enschede is compleet gemaakt door het stadswapen dat ook terug te zien is.

LOkale kunstenaar maakt metershoog kunstwerk

Naast het internationale duo is de Enschedese street art kunstenares Nina Paintina aan de slag gegaan op woongebouw ‘De Faam’. Ze heeft hier een metershoog kunstwerk gemaakt. Het groene verwijst naar de natuur (in en om Enschede) en het groen aan de Oldenzaalsestraat. Daarin leven mensen dieren samen, want samen staan we sterker. Daarnaast zie je ook hier de Vlasbloem terug en voor de creatievelingen onder ons is er wat leuks. Maak je er een foto van en zet je deze om in “negatief”, dan verandert het kunstwerk van kleur. Dit is een creatieve verwijzing naar Polaroid, dat aan de overzijde is gevestigd. Samen met woningcorporatie De Woonplaats hebben we hier een mooie samenwerking. Door hun enthousiasme is dit prachtige kunstwerk mogelijk gemaakt. De Woonplaats juicht de verfraaiing van het pand en de stad toe: street art draagt bij aan de leefbaarheid van wijken en stimuleert ontmoeting.

Workshops en wandelingen

De workshops op de Oude Markt en de street art wandelingen zijn op zaterdag 13 mei druk bezocht. Ruim 150 deelnemers zijn creatief aan de slag gegaan, waarbij ze hun creativiteit de vrije loop lieten. Daarnaast zijn tientallen kinderen bij Concordia deelgenomen aan de workshop ‘Kieken Wat Wot’. De wandelingen onder leiding van stadsgids Ton Volker werden ook enthousiast ontvangen. “Ik wist niet dat er zoveel street art in Enschede was” merkt één van de deelnemers op.

Kortom, het street art festival was een succes waarbij de creativiteit in Enschede een podium heeft gekregen en waarbij duizenden mensen meegekeken hebben tijdens alle activiteiten. Voor wie het op een later moment nog eens wil bekijken, kan over enkele weken de vernieuwde street art wandelroute ophalen bij de Tourist Info. De kunstwerken van de 8 lokale en regionale street art kunstenaars uit de JAM zijn een maand lang te bewonderen in de Langestraat.

Wij hopen dat deze editie werkt als een vliegwiel en dat geïnteresseerden zich bij ons melden om volgende edities tot een nog groter succes te maken.

Openingshandeling Mural Hofstraat Enschede Street Art Festival Enschede Street Art Festival Enschede

Foto's: Emiel Muijderman

SAMENWERKENDE ORGANISATIES

Het festival wordt mogelijk gemaakt door samenwerking tussen Enschede Promotie en diverse culturele organisaties, vastgoedeigenaren, Woningcorporatie De Woonplaats, Gemeente Enschede en het Ondernemersfonds.

Bekijk hier de aftermovie.

Neem contact op:

Contact