Gepubliceerd: 25 oktober 2023

Enschede Lights weer UP in december

Van 14 t/m 17 december wordt de binnenstad van Enschede op diverse locaties verrassend uitgelicht. Vorig jaar hebben ruim 20.000 bezoekers genoten van de eerste editie. Enschede Lights Up 2023 heeft het thema “Here and Now”. De route met lichtbelevenissen kan tussen 17:00 en 22:00 uur gelopen worden. De projecten met verschillende lichttechnieken vertellen iets over de locatie, omgeving of het gebouw en hun gebruikers.

een diversiteit aan programmapartners

Enschede Lights Up is een evenement dat wordt mogelijk gemaakt door de samenwerking van diverse partners uit cultuur, techniek, opleiding en bedrijfsleven. Deze kruisbestuiving zorgt voor een lichtroute die diverse technieken en lichtontwerpen laat zien. Een evenement dat perfect past bij een technologische, innovatieve en creatieve stad als Enschede. Ook wordt er samengewerkt met aanstormend talent. Zo slaan Saxion en ArtEZ de handen ineen voor een op maat gemaakte interactieve projectie die te zien zal zijn op het gebouw van ArtEZ aan de Van Essengaarde. De studenten van Saxion Creative Media and Game Technologies zijn verantwoordelijk voor het concept, ontwerp en techniek. En de studenten van ArtEZ Conservatorium voor de op maat gemaakte composities.

Op de Klokkenplas is een spectaculaire projectmapping te zien op de toren van het stadhuis die een verhaal vertelt over het gebouw en zijn omgeving. Ook het Wilminktheater is deze editie weer van de partij. De liedjes en teksten van onder andere Willem Wilmink en Harry Bannink krijgen een nieuwe dimensie tijdens een lichtspektakel op het Wilminkplein. In de prachtige Jacobuskerk kunnen bezoekers genieten van een magische lichtshow ontworpen door aanstormend talent Michael Kruger met op maat gecomponeerde muziek van studenten van het ArtEZ Conservatorium. Een mooie samenwerking van jong creatief Enschedees talent! Het karakteristieke gebouw van Snelder Zijlstra aan het Hoedemakerplein zal tevens een nieuw onderdeel zijn van de route. Op dit voormalig bankgebouw van de Nederlandse Bank wordt een bankroof getoond die nooit heeft plaatsgevonden waar de bezoeker onderdeel van kan uitmaken. Naast bovengenoemde locaties wordt de route aangevuld met nog een aantal verrassende lichtprojecten.

We hopen opnieuw veel bezoekers te mogen begroeten op dit gratis toegankelijke evenement. Doordat Enschede Lights Up dit jaar wordt aangevuld met verrassend straattheater, diverse kraampjes voor een hapje en een drankje en een culturele kerstmarkt met diverse kleine voorstellingen van het Wilminktheater wordt het nóg leuker.

de enschede lights up-route en infopunt

Het startpunt van de route is de Tourist Info aan de Langestraat 41 in Enschede, hier is het routeboekje gratis af te halen. De route is ook digitaal beschikbaar. Tourist Info Enschede is van 14 t/m 17 december extra geopend tussen 17:00 en 22:00 uur. Kortom, Enschede Lights Up biedt iedereen dé mogelijkheid om Enschede in een totaal ander jasje te zien en ondertussen de stad beter te leren kennen. Het (digitale) boekje en het volledige programma is begin december beschikbaar.

samenwerking

Enschede Lights Up is een initiatief van Enschede Promotie in samenwerking met diverse programmapartners. De lichtprojecties worden op iedere locatie los van elkaar geproduceerd door: MK Lichttechniek, 100% FAT, UTwente, studenten en docenten van de opleiding Creative Media and Game Technologies van Saxion, studenten en docenten ArtEZ Conservatorium, Total Image, Vision Impossible, TriMotion, en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede in samenwerking met componist en muzikant Maarten de Groot. Enschede Lights Up wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van De Klanderij, UTwente, Snelder Zijlstra Makelaars, Ondernemersfonds Enschede en Gemeente Enschede.

 

Contact