Gepubliceerd: 14 april 2021

Enschede stelt zich kandidaat als gastgemeente Roze Zaterdag 2023

Enschede stelt zich kandidaat om het meerdaagse evenement de Roze Zaterdag in 2023 te mogen organiseren met als thema ‘Liefs uit Enschede’. Enschede is een innovatieve en creatieve stad die een gelijkwaardige en diverse samenleving hoog in het vaandel heeft staan. Enschede Promotie heeft in samenwerking met de gemeente Enschede en een werkgroep een bidbook opgesteld. Met dit bidbook laat Enschede zien waarom juist Enschede gekozen moet worden om de Roze Zaterdag in 2023 te mogen organiseren. Het organiseren van de Roze Zaterdag in 2023 geeft een impuls aan de zichtbaarheid van de diversiteit en inclusie in de stad.

Initiatiefnemer Sander Aalbertsen is trots dat het initiatief voor Roze Zaterdag wordt omarmd in Enschede: “Een Roze Zaterdag, en een jaar dat in het teken staat van Roze Zaterdag, is naar mijn idee een prachtig podium om meer respect te kweken voor de regenbooggemeenschap en meer tolerantie in z’n algemeenheid in de samenleving.”

Roze Zaterdag is de eerste en oudste PRIDE van Nederland. Een PRIDE is een evenement om te vieren dat je kan zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Als Enschede wordt gekozen de Roze Zaterdag te organiseren is dit de eerste keer na ruim 15 jaar. Enschede heeft het evenement al twee keer eerder georganiseerd. De eerste keer was in 1987 en de laatste in 2004.

“Enschede is een stad waarin iedereen meetelt en meedoet! Een stad waarin ‘anders zijn’ wordt gerespecteerd en geaccepteerd. Diversiteit geeft kleur aan onze samenleving en zorgt ervoor dat we juist van elkaars verschillen, kwaliteiten en talenten gebruik kunnen maken. Samen zijn we sterk en dat willen we graag vieren tijdens de Roze Zaterdag Enschede 2023!” aldus Marieke ter Brugge, directeur Enschede Promotie.

Hele regio doet mee
Het organiseren van het evenement Roze Zaterdag zal een grote boost geven aan de zichtbaarheid en inclusiviteitsbevordering, niet alleen in Enschede, maar in heel Oost-Nederland. Samenwerkingen met gemeenten als Hengelo, Oldenzaal en onze partnerstad Münster zorgen voor een groot (bestuurlijk) draagvlak om dit evenement in het kader van inclusie naar Enschede te halen. Daarnaast is de provincie Overijssel betrokken.

Veel bezoekers
Jaarlijks komen er gemiddeld tussen de 20.000 en 40.000 bezoekers op de Roze Zaterdag. Wethouder Arjan Kampman: “Met de organisatie van Roze Zaterdag laat Enschede zien dat het een inclusieve stad is waar iedereen welkom is ongeacht aard, geloof of achtergrond. En de brede steun in de regio is fantastisch!”

Op basis van het bidbook en een bezoek aan de potentiële gastgemeente maakt medio juli 2021 het bestuur van Roze Zaterdag bekend welke gemeente de Roze Zaterdag in 2023 mag organiseren. Bij toekenning coördineert en organiseert Enschede Promotie de Roze Zaterdag in samenwerking met de gemeente Enschede, lokale partijen uit het LHBTIQ+ netwerk en ondernemers uit de stad.

Bekijk hier het bidbook:

Heb je vragen? Neem contact op:

Contact