Campagne Duitsland

Duitse bezoekers zijn een belangrijke economische factor voor onze stad. Met onze Duitsland campagnes laten we Duitse bezoekers kennismaken met de veelzijdigheid van Enschede. Sinds 2013 voeren we daarom elk jaar campagne in Duitsland met het doel om meer bezoekers te trekken, die langer verblijven om zo van hun bezoek aan Enschede een weekend vol belevenissen te maken.

365 tage urlaub in enschede

Elke dag in het jaar vakantie vieren? Dat kan in Enschede! Met de slogan “365 Tage Urlaub in Enschede” is in mei 2023 onze nieuwe Duitsland campagne van start gegaan. Bijzonder opvallend is de nieuwe reclame uiting op het vliegveld Münster/Osnabrück, die Enschede als gezellige, verrassende bestemming voor een dagje weg met vakantiegevoel op de kaart zet.

nieuwe reclamemiddelen

Waarom ver weg op vakantie als je naar Enschede kunt gaan? Enschede laat Duitse reizigers zien dat je voor het vakantiegevoel niet ver weg hoeft te gaan. De boodschap '365 Tage Urlaub in Enschede' is tot het einde van het jaar in de vorm van luchthavenreclame op het vliegveld Münster/ Osnabrück te zien. Wie vliegt vanaf deze luchthaven, komt Enschede gelijk tegen. Verder wordt de campagne via een brede middelenmix uitgedragen. Naast online advertenties en radioreclame, worden ook diverse outdoor middelen in verschillende steden in North Rein Westfalen en Niedersachsen ingezet. Opvallende uitingen rondom de treinstations in Bielefeld, Dortmund en Essen, posters in de treinen van de Deutsche Bahn en in de binnenstad van Bielefeld, zetten Enschede als inspirerende Erlebnisstadt op de kaart en motiveren om een dagje of weekendje naar Enschede te komen.

Tweede flight

Op 15 september 2023 is de tweede flight van de campagne '365 Tag Urlaub in Enschede' van start gegaan. Deze flight loopt t/m 15 oktober. In deze periode vallen een Duitse feestdag op 3 oktober en de herfstvakantie van North Rein Westfalen.

We zetten diverse middelen in zoals radioreclame, busreclame op 5 bussen in de binnenstad van Bielefeld, een pagina in Travel Magazine Unterwegs, online ads (Facebook, Google en Pinerest), blogartikel in online magazine/e-paper Unterwegs en er is een herfstshopping winactie waarbij we twee keer een Enschede Cadeaukaart weggeven t.w.v. € 50,=.

goede resultaten eerste flight

De eerste flight van de campagne "365 Tage Urlaub in Enschede" heeft veel bereik opgeleverd, zowel online als offline. Vooral in Bielefeld en op de luchthaven FMO zijn we erg zichtbaar geweest. Het resultaat is veel bezoekers, die met veel enthousiasme naar Enschede komen. Bekijk hier de factsheet met de goede resultaten.

website

Op de website stadtenschede.de inspireren we bezoekers hun weekendje Enschede te plannen. We zien dat steeds meer mensen de site raadplegen en gingen van bijna 830.000 sessies in 2018 naar 995.000 sessies in 2019. In 2020 en 2021 zagen we een kleine daling in het aantal bezoekers op de website, voornamelijk door COVID-19 en de bijbehorende lockdowns en maatregelen. In het eerste kwartaal van 2022 zagen we een flinke stijging in het aantal sessies op de website (+54% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2021). De Duitse bezoeker is voornamelijk op zoek naar praktische informatie voor een dagje (of langer) in Enschede. Onder meer de campagnes via Facebook en Google Ads dragen bij aan deze stijging. Hiermee bereiken we gemiddeld 300.000 - 500.000 mensen per campagne.

TERUGBLIK 2022

In 2022 vormde de rode loper de rode draad van onze campagne en stond symbool voor een warm welkom in de stadsparken, voor horecagelegenheden en winkels, voor musea en op de weekmarkt. Ook in de slogan van de campagne kwam het warme welkom terug. Met de tekst 'Enschede - Sei unser Gast!' werd de Duitse bezoeker uitgenodigd om een dag of een weekend naar Enschede te komen en kennis te maken met het brede aanbod van de Erlebnisstadt Enschede. De focus lag op de thema's shopping (inclusief Wochenmarkt), culinair, cultuur en natuur. De campagne was gericht op de personas Michael en Nora in Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen met een radius van ongeveer twee uur reistijd tot Enschede. De focus lag op de steden Essen, Dortmund, Bielefeld, Minden en Vechta. We hebben het hele jaar door online- en offline communicatie ingezet om een bezoek aan Enschede te stimuleren. Online zag de doelgroep onze campagne op social media, via Google Adwords en videoadvertenties. Ook werd er gebruik gemaakt van influencers en online winacties. Verder bestond de inzet uit middelen zoals magazines, radiospots, promotieteams, mediascreens en billboards.
Begin 2023 hebben we onze rode loper campagne afgerond met zeer mooie resultaten. In onderstaande factsheet vind je de mijlpalen en KPI's voor 2022. We zijn er trots op deze te hebben behaald en dat Enschede steeds populairder wordt bij onze Duitse buren.

Bekijk hier de factsheet met de terugblik op 2022.
De campagne die we in mei 2022 gevoerd hebben, heeft vooral in Bielefeld veel bereik opgeleverd. Bekijk hier de evaluatie.

marktonderzoek

Eind 2022 hebben we een onderzoek afgenomen onder de Duitse bezoekers, waarbij gevraagd is naar hun ervaringen over hun bezoek aan Enschede. Uit de 665 reacties bleek dat de meest voorkomende redenen om naar Enschede te komen de markt (27%), eten en drinken (26%) en winkelen (24%) zijn.

Bekijk hier de factsheet met de resultaten van het onderzoek.

De resultaten van het onderzoek gebruiken we voor onze webpagina 'Dein Enschede-Erlebnis'. Elke maand wordt er een Enschede ervaring op onze Duitse social media gepost en komt het terug in de nieuwsbrief. Ook geven we de Duitse bezoekers de kans om hun eigen ervaringen te delen. Dit laat het authentieke Enschede zien, vergroot de geloofwaardigheid om dat de informatie van andere bezoekers komt en het creëert een gemeenschapsgevoel. Hierdoor zijn potentiële toekomstige bezoekers eerder geneigd Enschede te bezoeken.

Bekijk de Enschede-Erlebnis pagina.

MEER WETEN OVER DE CAMPAGNE IN DUITSLAND? NEEM CONTACT OP MET

Contact