Gepubliceerd: 16 september 2022

ONTDEK DE CREATIEVE STAD

Creativiteit zichtbaar en toegankelijk maken. Met die missie zijn wij aan de slag gegaan. Speciaal daarom is er een street art route gelanceerd. Deze wandelroute van 3,4 kilometer door het centrum van Enschede leidt langs 20 kunstwerken en vertelt het verhaal achter deze kunstwerken. De wandelroute is online te bekijken, maar ook in de vorm van een boekje op te halen bij onze Tourist Info, Langestraat 41 in Enschede. Ook zijn er afgelopen weken 15 Verkeersregelkasten omgetoverd tot ware kunstwerken door lokale en regionale kunstenaars. Komende jaren bouwen wij samen met onze culturele partners en kunstenaars aan het zichtbaar maken van creativiteit in de stad.

Lokale kunstenaars en bekende enschedeeërs

Veel kunstwerken langs de route zijn gemaakt door lokale kunstenaars. Zo zitten er werken bij van onder andere Sonna Krom, Sandra van Wezel en Huub Filart. Ook kom je onderweg langs bijvoorbeeld de beelden op de Kleine Willem en de open air gallery aan de Zuiderhagen. Bij ArtEZ staat een grote verrassing te wachten als je omhoog kijkt. De kunstwerken zijn heel divers. Er zijn kunstwerken over de historie van Enschede, maar ook over bekende Enschedeeërs als Willem Wilmink en Henk Elsink. Ook is er een kunstwerk over de muziekgeschiedenis van de stad. Wist je bijvoorbeeld dat er een bijzondere connectie is tussen Memphis (USA) en Enschede? Er is zoveel te zien in de stad op plekken waar we iedere dag langs komen, maar het waarschijnlijk nooit opgemerkt hebben. Hopelijk zorgen deze routes er voor dat we stil staan bij al het moois en de creativiteit die Enschede te bieden heeft.

creatieve kasten langs wegen

Wie afgelopen weken goed heeft opgelet, heeft ze wellicht zien verschijnen langs diverse wegen in Enschede. Er zijn namelijk 15 verkeersregelkasten in de stad voorzien van creatieve kunstwerken. In opdracht van gemeente Enschede en Enschede Promotie zijn er drie kunstenaars aan de slag gegaan met thema’s die belangrijk zijn voor Enschede. Hierbij kun je denken aan de ‘groene leefstad’, innovatieve stad en technologie. De kunstenaars hebben met hun visie een invulling gegeven aan deze thema’s. Op deze manier krijgt de stad steeds meer kleur. De verkeersregelkasten zie je natuurlijk vanuit de auto, maar nog beter vanaf de fiets. Special daarom is er een fietsroute van 40 kilometer gemaakt langs bestaande en nieuwe kunstwerken in de stad. Alle informatie over de routes is te vinden op uitinenschede.nl/streetart

vervolg in 2023

In 2023 wordt er een vervolg gegeven aan street art in de stad. Op dit moment vinden er gesprekken met pandeigenaren en kunstenaars plaats om te kijken waar nieuwe kunstwerken gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast staan er diverse activiteiten op de planning rond het thema street art. Daarbij kun je denken aan een workshop waarbij je je eigen street art kunt maken, activiteiten voor kinderen en een bijeenkomst voor geïnteresseerden en artiesten. We hebben al veel contact met lokale kunstenaars en pandeigenaren, maar als iemand na het lezen van dit artikel denkt ook een bijdrage te kunnen leveren, dan horen we dat graag.

Neem contact op:

Contact